Hoe maken wij Steenwijkerland samen energieneutraal?

 transitiontownvollenhove 28 november 2017Geen categorie

Over deze vraag zijn 270 inwoners, werkgevers, vrijdenkers en overheidsmensen op zaterdag 18 november in gesprek geweest tijdens de Burgertop.

Marja Geerdink en Ilja Oosterhof, beiden actief binnen Stichting Transition Town Vollenhove, hebben als burgers van Steenwijkerland mogen meedenken op deze dag.

De aanwezigen waren onderverdeeld in de groepen: burgers, ondernemers, ambtenaar en vrijdenkers.

We vonden het belangrijk om op deze dag aanwezig te zijn, het thema energieneutraal sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van de Stichting Transition Town Vollenhove.

Het eerste deel van de dag hebben we in groepen van vier personen verschillende stellingen besproken.

Een van de stellingen:

Wat moet er gebeuren om Steenwijkerland Energieneutraal te maken?

 

In enige kernwoorden werd dit uitgewerkt.

Na alle stellingen te hebben besproken kwamen alle kernwoorden op het grote scherm in de vorm van een Wordle of WordCloud.

Na stemming kwamen uit deze wolk met kernwoorden 8 thema’s bovendrijven:

In groepen van acht waarin de verschillende groepen vertegenwoordigd waren onder leiding van een tafel-secretaris werd een van deze thema’s verder uitgewerkt in een presentatie. Dit was heel inspirerend, van gedachten wisselen met onbekende mensen. Het thema vanuit verschillende hoeken bekijken, elkaar aanvullen en vooral goed luisteren naar elkaar.

Het thema waarin ik heb mee mogen denken was Bewustwording.
Een thema dat ook binnen de Stichting Transition Town Vollenhove veel aandacht heeft. Het was ook leuk om de gesprekspartners te vertellen hoe binnen Stichting Transition Town Vollenhove hier aandacht aan wordt gegeven, b.v. tijdens de open avonden, film-avonden, workshops, lezingen en niet te vergeten de Beleeftuin.

De titel van onze prestentatie was:

De vrijblijvendheid voorbij.

 

De presentaties werden door alle deelnemers bekeken en ieder mocht op 4 presentaties een stem uitbrengen.

De volgende presentaties kwamen bij de eerste vier:

 • Coöperatie Energiek Steenwijkerland i.o (54 stemmen, thema Samenwerking/Collectiviteit)
 • Besparing als nieuwe bron! 51 (51 stemmen, thema besparen)
 • Opgewekt naar circulaire energie! (39 stemmen, thema Toekomst)
 • De opslag van duurzame energie (thema Investeren)

Op donderdag 7 december gaan we in het vervolg van de burgertop deze thema’s verder uitwerken zodat we met een plan kunnen komen.

Op 7 april neemt de Burgerraad het Burgerbesluit. Dit wordt aangeboden aan de gemeenteraad om uit te voeren.

Al met al een goed georganiseerde burgertop waar thema’s uit zijn gekomen die er toe doen en waar we 7 december mee aan het werk gaan.

Wij als burgers en lid van Stichting Transition Town Vollenhove zijn er weer bij!

Ilja Oosterhof

Meer informatie over de  G1000 Steenwijkerland vind je hier!

 

 

Smoothies voor de wagenbouwers in de Vlasschuur

 transitiontownvollenhove 27 augustus 2017Geen categorie

Donderdagmiddag 24 augustus kwam het team van Stichting Transition Town Vollenhove de wagenbouwersgroepen in de Vlasschuur Vollenhove verrassen met zelfgemaakte smoothies.

Na vooraf kort te hebben overlegd met de wagenbouwersgroep over het juiste tijdstip kon het verse fruit snel van Groenteman Simon Dragt snel worden verwerkt en vers van de pers uitgeschonken voor meer dan 60 mensen.
De smaak banaan aardbei was favoriet en wie durfde te kiezen voor wat anders, bleek toch positief over de variant met spinazie.
Het team van Stichting Transition Town wilde met deze actie onder de aandacht brengen dat zelf gemaakte smoothies lekker en gezond zijn.
Gemeente Steenwijkerland ondersteunt projecten voor gezond voedsel!

 

 

 

Transition Town Vollenhove niet langer aan De Voorpoort

 transitiontownvollenhove 20 juni 2017Geen categorie

Stichting gaat nieuwe uitdagingen aan!

Met ingang van 1 juli 2017 zal het team van Stichting Transition Town Vollenhove haar activiteiten niet langer in ‘Het Lokaal’ aan de Voorpoort in Vollenhove houden, maar op verschillende locaties actief zijn.

Spijt over deze beslissing heeft Marja Geerdink, secretaris van de Stichting en drijfveer achter Het Lokaal, absoluut niet. “Soms is het goed om iets los te laten, zodat er ruimte ontstaat om nieuwe uitdagingen aan te gaan”, vertelt Marja.

Met een terugblik op de afgelopen tweeënhalf jaar zijn er in Het Lokaal veel initiatieven ontstaan en verbintenissen tot stand gebracht. Zo werd bijvoorbeeld het Werelds Koken goed bezocht. In een huiselijke sfeer kon men genieten van de maaltijd en kreeg men uitleg over de bereiding. Zo konden de koks uit India en Suriname vertellen over hun eigen cultuur en dat deden ze dan ook met veel enthousiasme.

De zomermaanden gaat het team zich meer richten op de Permacultuur Tuin, die tevens deel uitmaakt van de Stichting en bestiert wordt door Tineke Filarski. Daar zullen op de laatste vrijdag van de maand maaltijden worden gehouden met als thema “Soep en Vuur” waarvoor iedereen zich kan opgeven. Meer informatie is te vinden onder de link agenda op de website.

In het najaar staan er naast de open avonden ook workshops op de planning om food en non-food producten te maken. Men kan hierbij denken aan eigengemaakte appelsap of zelf tandpasta maken.
De eerste gesprekken met zowel jong als oud, zijn van start gegaan. Het enthousiasme om te gaan samenwerken is aanwezig en er is volop ruimte voor iedereen die een goed idee heeft als het gaat om alternatieven op het gebied van voeding, energie, gezondheid en leefbaarheid. Met elkaar en voor elkaar.

Meer informatie www.transitointownvollenhove.nl of mail info@transitiontownvollenhove.nl

 

 

Succesvolle Open Dag Permacultuur Tuin Vollenhove

 transitiontownvollenhove 10 juni 2017Geen categorie

Voor het gevarieerde en vooral geïnteresseerde publiek was er voor elk wat wils tijdens de Open Dag op de tuin van Stichting Transition Town Vollenhove. De weergoden waren gunstig gestemd op zaterdag 10 juni, men kon volop genieten en zich verwonderen over de diversiteit van de Permacultuur Tuin. Mensen die nog niet eerder een bezoek hadden gebracht aan de tuin waren aangenaam verrast en zeker van plan nog weer eens te komen.

Een speciale uitdaging voor de jeugd was het unieke speurtocht boekje met specifieke vragen over deze tuin. “Ik heb heel veel lol gehad om dit boekje te maken” zegt Ilja Oosterhof. “Er zijn nog boekjes over, dus als er kinderen zijn die de speurtocht alsnog graag willen doen, neem gerust contact op om wat af te spreken”.

Tineke Filarski hield al wandelend door de tuin een interactieve kruidenlezing en gaandeweg kregen mensen veel te weten over het principe permacultuur, waarbij een gezonde bodem de basis is voor alles wat leeft. ’s Middags was er een lezing over de bijencultuur die eveneens met veel interesse werd gevolgd.

Ook de workshops kruidenzout en kruidenolie maken vielen bij zowel jong als oud in de smaak. Tussendoor konden de kinderen hun hart ophalen bij de vuurschaal waar ze onder toezicht van Titia Boomer zelf broodjes mochten bakken. Bij de demonstratie mandjes vlechten had Jolanda Raspe haar handen vol om jong en oud te helpen deze techniek onder de knie te krijgen.

Wie deze dag niet in de gelegenheid is geweest, vanwege allerlei activiteiten op hetzelfde moment, kan alsnog contact opnemen om wat af te spreken voor een bezoek. “Dit is iets dat we vaker zouden moeten doen”, was de unanieme mening van zowel het team als de bezoekers.

 

 

Pluim van het jaar 2016

 transitiontownvollenhove 10 januari 2017Geen categorie

Op 6 januari 2017 werd ons de pluim van het jaar 2016 overhandigd! Wat een feest!

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=u8PCsIHJeYQ&feature=emb_logo

 

 

 

Stichting Transition Town Vollenhove is een feit!

 transitiontownvollenhove 13 juli 2016Geen categorie

Op 22 juni 2016 zijn Tineke, Marja en Christiane samen met een groep enthousiaste vrijwilligers en onze vertrouwde en zeer gewaardeerde Marjolein Lolkema bij mevr. Joke Schippers-Schrijvers van Notariskantoor Peter Prummel geweest voor het ondertekenen van de akte.

Stichting Transition Town Vollenhove is een feit!

Onze hartelijk dank voor hen, die dit mogelijk hebben gemaakt!!!

 

Foto’s door Marjolein Lolkema

 

 

Wie zijn wij? – Dit zijn wij…

 transitiontownvollenhove 22 juni 2016Geen categorie

Transition Town Vollenhove bestaat uit een groep enthousiaste burgers die met elkaar aan de slag zijn om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk, meer duurzaam en meer sociaal te maken.

Zorgen voor de aarde met haar huidige en toekomstige bewoners. Dat doe je vanuit je hart en met gezond verstand. Voed je de aarde op de juiste manier, dan is ze gezond en groeit en bloeit ze. Dat geldt ook voor ons als mens. Aandacht zorgt voor balans en gezondheid, het stimuleert ons welbevinden.

We denken graag samen met anderen over ideeën en oplossingen om de wereld en onze eigen leefomgeving gezonder en mooier te maken. Dit doen we met inzichten, kennis, creativiteit en ervaringen vanuit de lokale gemeenschap van Vollenhove. We zoeken continu naar inspirerende alternatieven als het gaat om voedsel, gezondheid, energie en leefbaarheid.

Onze grootste uitdaging om een wereld met minder energie en minder spullen te realiseren!

Wil je meer informatie, mail ons! Wij zijn ook zeer benieuwd naar jouw ideeën

 

 

Mensen in de bijstand tussen wal en schip door participatiewet

 transitiontownvollenhove 23 november 2015Geen categorie

De onmacht die je voelt als er van overheidswege vanwege bezuinigingen onhoudbare en onredelijke situaties ontstaan, zal menigeen herkennen. Maar als het jezelf treft, gaat dit soms alle verstandelijke beredeneringen te boven. “Dit kan toch niet waar zijn”, is de enige gedachte die over blijft.

Juist de speciale doelgroep, jonge moeders met kleine kinderen die er niet zelf voor hebben gekozen om alleen een kind, of meerdere, op te voeden. Hoe is het mogelijk dat het financieel belang bij de overheid boven het maatschappelijke gaat. Waar staat de ooit zo populaire leuze ” het gezin, de hoek van de samenleving” nu nog voor?

Een schrijnend voorbeeld is een jonge moeder, die onlangs gekort is op haar uitkering omdat ze volgens de IGSD niet genoeg solliciteert. Haar vierjarig kind, is haar te verstaan gegeven, is een blok aan haar been. Deze moet nu verplicht in de kinderdagopvang, zodat de moeder meteen inzetbaar is en beter “scoort” op de arbeidsmarkt. Gevolg is dat de moeder thuis zit, zonder geld en haar kind in de dagopvang. Een frustrerende situatie, want de moeder wil niets liever dan haar eigen kind een goede opvoeding geven.

Ander voorbeeld is een pas gescheiden jonge moeder met drie kinderen die door de kinderrechter onder voogdij zijn geplaatst. Eindelijk heeft zij via de rechter haar kinderen weer terug. Kinderen die een heleboel narigheid hebben meegemaakt. Behalve de nasleep en verdriet die een scheiding met zich mee brengt, hebben de kinderen extra aandacht nodig. Er is bij de overheid echter geen enkel begrip. sterker nog, in plaats van dat deze moeder tijd krijgt om de thuis- en school situatie op orde te krijgen, wordt ze verplicht om met behoud van uitkering 5 dagen in de week te gaan werken en ook nog de ploegendienst in. Terwijl ze de huidige vier dagen die ze nu werkt nauwelijks trekt. “Ik was niet eens in staat om nog auto te rijden” zei de jonge moeder achteraf terwijl ze overstuur ze naar huis was gereden.

Maar het zijn niet alleen de bijstandsmoeders die verplettert worden door het systeem. Want buiten deze twee voorbeelden zijn er nog tal van situaties te noemen en de meesten zullen dit niet aan de grote klok willen hangen.

Veel van deze mensen zijn al zo murw en angstig gemaakt, dat het ze niet lukt om voor zichzelf op te komen. “Ik heb er de energie gewoon niet meer voor” zegt één van de moeders. Transition Town Vollenhove trekt zich het lot van deze mensen aan en wil samen met andere organisaties iets doen. Om in ieder geval eerst een luisterend oor te zijn en mensen in soortgelijke situaties met elkaar te verbinden. Mensen het gevoel te geven dat ze niet alleen staan in dit soort situaties maar samen een vuist te maken en elkaar te steunen.

Iedereen die het gevoel heeft tegen deze muur van onbegrip aan te lopen, is welkom in Het Lokaal, Bisschoppstraat 73, eerste verdieping van het pand De Voorpoort in Vollenhove. Openingstijden van 09.30 tot 12.30 en van 14.00 tot 16.00 uur. Of mail transitiontownvollenhove@gmail.com. Bellen mag ook, 06-10565116.

 

 

De zin en onzin van suiker

 transitiontownvollenhove 23 november 2015Geen categorie

Iedereen weet wel dat teveel suiker niet goed is , maar suikervrij eten is best ingewikkeld. In onze westerse cultuur is het aan veel voedsel toegevoegd. Soms is het niet meteen duidelijk dat het om suikers gaat, bijvoorbeeld de geraffineerde koolhydraten, de zogenaamde snelle suikers, zoals wit brood, pasta en witte rijst.

In veel producten wordt puur uit commercieel belang suiker toegevoegd. Het maakt ons eten onweerstaanbaar, je wilt er meer van eten en de fabrikanten verdienen daardoor meer. Het gevolg is dat wij consumenten daar nadelen van ondervinden. Je eet meer, waardoor er overgewicht ontstaat. Je voelt je futloos en energieloos. Je hebt dagelijkse dipjes en meer kans op diabetes 2.

In de media wordt er de laatste tijd ook meer aandacht aan geschonken. Maar wat kun je dan wel doen? In ieder geval is het goed om eerst te gaan beseffen waar suiker in zit. Wees kritisch, lees de etiketten. Let o.a. op woorden als als glucose, dextrose, siroop, melasse, fructose, sacharose, rijst, natuurlijke suikers, xylitol, aspartaam en nog veel andere schuilnamen.

Toch is suiker niet altijd slecht voor ons. In vers fruit zitten ook suikers, maar ons lichaam kan die suikers beter verwerken. Dat komt omdat deze worden vergezeld door allerlei vitaminen, mineralen en vezels. Ook in natuurlijke producten als palmsuiker, kokosbloemsuiker, algave siroop, ahorn siroop en stevia zitten gezonde suikers. Deze worden langzaam afgebroken door de spijsvertering waardoor de glucose geleidelijker in je bloedbaan komt. Deze producten zijn helaas niet overal verkrijgbaar en relatief duur. Hierin kunnen wij als consumenten wel een rol gaan spelen, want alles draait om vraag en aanbod. Het is helaas in onze maatschappij zo gegroeid dat de fabrikant bepaald wat goed voor ons is. Dat willen ze ons tenminste laten geloven, terwijl het alleen maar om de centen gaat.

Laten we meer eigen initiatief tonen en ons niet laten (ver)leiden door de multinationals. Als er onder de burgers een omslag komt, dan is het niet meer interessant voor ze om ongezonde producten te leveren. We beseffen het niet altijd, maar uiteindelijk zijn we eigen baas over ons lichaam. Iedereen heeft daarbij ook het eigen recht om te eten en drinken wat men zelf wil, maar laat het dan wel een bewuste en vrijwillige keuze zijn. Geen verkooptrucs en misleidende reclame.

Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan alles. Voor velen zal op dit moment de keuze grotendeels bepaald worden door de portemonnee. Logisch. Bedenk echter ook eens hoeveel je werkelijk bespaart als je iets koopt dat per stuk goedkoper is, maar waar je uiteindelijk meer van gebruikt. Wat wordt dan het totaalplaatje?

Wie meer wil weten over tips & trucs van de zin en onzin van suiker, kan terecht in Het Lokaal. Te vinden op de eerste verdieping van het pand De Voorpoort, Bisschopsstraat 73 Vollenhove. Het team van Transition Town wil graag kun kennis delen en uw eigen ervaringen horen. En daar hoort voor de liefhebber gewoon een kopje koffie of thee met suiker bij. Maar dan wel een bewuste keuze.

 

 

 

 

 

 

Bericht 26-02-2020:

 

Dinsdag 25 februari zijn we op bezoek geweest bij De Zaderij in Bant.

De Zaderij is een coöperatie van Nederlandse boeren, tuinders en zorgboederijen die zaadvaste rassen selecteren en vermeerderen. Het zaad is geteeld op biologische akkers zonder chemische bestrijdingsmiddelen en zonder gentechnologie. 

We hebben een rondleiding op het bedrijf gekregen van Tineke Alberts, de drijvende kracht achter De Zaderij.

Van Abdo Doula kregen we een lesje kievietsbonen schonen. Boon voor boon wordt gekeurd voordat ze verpakt worden zodat de kwaliteit gewaarborgd is. Wat een werk gaat alleen al in dit schonen van de zaden zitten! 

Coöperatie De Zaderij neemt het beheer van ons voedsel weer in eigen hand. De Zaderij werkt niet met patenten, want zaad is van iedereen.

Wij gaan in samenwerking met De Zaderij op onze permacultuurtuin een proeftuin aanleggen om zaden van De Zaderij te monitoren. 

We beginnen dit jaar met een stamslaboon, Arosa.

In Mali steunt de coöperatie een groep vrouwen zodat die onafhankelijk kunnen worden. Van de teelt in Mali van de zaden van De Zaderij zijn ook weer zaden retour gekomen. 

Deze zaden gaan wij naast de zaden uit eigen land zaaien om te kijken of er verschillen zijn bijvoorbeeld in kiemtijd, groei en smaak.

Houd de website in de gaten als je dit proefveldje wilt gaan volgen!

Meer informatie over Coöperatie De Zaderij kun je vinden op hun website: www.zaderij.nl

 

 

De tuin gaat in winterrust

 transitiontownvollenhove 9 december 2019Geen categorie

De laatste werkzaamheden op de tuin zitten er zo goed als op.
De bloemenborder is ingezaaid met bijenbloemenzaad zodat we volgend jaar weer volop kunnen genieten van een kleurenexplosie en het gezoem van de bijen. Belangrijk want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.
De verschillende groentebedden liggen onder een laagje mulch. 
Mulchen is het met een laagje afdekken van de bodem. We gebruiken hiervoor  bladeren die we verzamelen in onze tuinen thuis en al het bladafval, stengels etc. uit de tuin zelf. Er gaat niets verloren.
Aan kinderen leggen we het vaak zo uit: de worteltjes ga je zelf eten, het loof leg je weer op de grond, zo geef je de grond te eten.
Mulchen doen we om de bodem te beschermen tegen uitdrogen in de zomer, tegen de kou in de winter, het verbetert het bodemleven en geeft onkruid minder kans. Eigenlijk zoals de natuur dat zelf ook doet, die weet het best hoe het werkt…….  
De watertonnen zijn leeg, de waterbakken voor de wilde dieren zijn geleegd en opgeruimd, de pomp is uit de sloot en de slang hangt in de schuur.
Zolang het nog niet echt serieus vriest, is de kas nog volop in bedrijf. Op het moment staan er meiraapjes en komt de sla en reuzenblad spinazie al mooi boven de grond. De kikkertjes vinden de kas ook een prima plek om te overwinteren.
Ook in de tuin kan er nog steeds geoogst worden, boeren- en palmkool, veldsla, reuzenbladspinazie en spruitjes. Zelfs zijn er raapsteeltjes gespot! Deze voorjaarsgroente heeft zichzelf uitgezaaid en heeft het nog prima naar zijn zin.

We zullen de komende maand af en toe naar de tuin gaan, wat oogsten uit tuin en kas. Misschien als het zonnetje lekker schijnt ons warm inpakken en wat werkzaamheden verrichten. Want het maakt niet uit hoe warm of hoe koud het is, de tuin is altijd mooi er is altijd wat nieuws te zien en we genieten er met volle teugen van en willen dit graag met jullie delen…

 

 

 

 

 

Najaar 2019 – Kweepeer snoeien door een professional

 transitiontownvollenhove 29 november 2019Geen categorie

De tuin wordt winterklaar gemaakt. 
De kweepeer had een snoeibeurt nodig en het appelboompje zag er ook wat zielig uit.
Omdat er in ons team niemand echt ervaring heeft met het snoeien van fruitbomen hebben we daar de hulp van Willemieke de Haan voor ingeroepen. 
Zij kwam dinsdag 12 november vanuit Zutphen met haar snoeimes en takkenzaag om ons een workshop snoeien te geven.
Na een heldere uitleg aan ons team en een flinke snoeibeurt staat de kweepeer weer in zijn volle glorie te stralen. We hopen het komend jaar op een goede oogst.
Ook het zielige appelboompje, die zo bleek last had van een schimmel en nog nooit gesnoeid was heeft een rigoureuze snoeibeurt ondergaan in de hoop hem zo te redden.

 

 

Grote belangstelling voor de moedercultuur

 transitiontownvollenhove 11 januari 2019Geen categorie

Ine van Staveren over de moedercultuur

De belangstelling voor deze middag op woensdag 9 januari 2019 was boven verwachting. Een interessante en interactieve lezing over de oorsprong van onze menselijke cultuur die over de hele wereld eenzelfde oerpatroon kent: De moedercultuur.

Al vanaf de prehistorie stond het vrouwelijk scheppende centraal en in sommige culturen is dit behouden gebleven. Ine van Staveren, schrijfster van het boek “Het oerparadijs van de jager-verzamelaar”, geeft in haar verhaal uitleg over deze overgang van moederculturen naar vaderculturen. Van een cultuur waarin gelijkwaardigheid en eerlijk delen voorop stond, naar een dominante vadercultuur. Het begin van de grootschalige landbouw was hier mede debet aan, met verstrekkende gevolgen zoals uitputting van de aarde en zelfs de overbevolking kan worden teruggeleid naar deze tijd. We spreken dan over de periode ca. 3000 jaar voor Christus.

Deze middag was meteen een mooie inleiding voor het thema van volgende maand. Op woensdag 13 februari zal een film worden vertoont over een nog bestaande moedercultuur in China. Meer informatie hierover volgt binnenkort. De thema middagen zijn overigens ook prima los van elkaar te bezoeken

 

 

Wij steken de handen uit de mouwen

 transitiontownvollenhove 3 januari 2019Geen categorie

Opruimactie Park Old Ruitenborg Vollenhove

Als je de wereld een beetje mooier wilt maken, dan begin je bij je zelf. Want, zoals het motto van het burgerinitiatief Transition Town Vollenhove luidt: Als jezelf verandert, verandert je hele wereld. Met veel enthousiasme en een voldaan gevoel, werden direct na  nieuwjaarsdag de vuurwerk restanten binnen een paar uur opgeruimd. Met medewerking van Henk Veldkamp van de Gemeente Steenwijkerland, die voor de hesjes, grijpers en handschoenen zorgde.

 

 

Op bezoek bij de Aardehuizen in Olst

 transitiontownvollenhove 21 november 2018Geen categorie

Landelijk Transition Towns Treffen 2018

Het begon al meteen goed met de eerste vraag die gesteld werd: “waar wordt jij blij van?”. Veel gelijkgestemden die op lokaal niveau met kleine projecten bezig zijn om de samenleving dicht bij huis veerkrachtiger te maken. Door zelf actie te ondernemen. Het besef groeit dat we geen tijd meer hebben om af te wachten, dat er NU iets moet veranderen om onze Aarde leefbaar te houden voor de toekomst. Er is nog veel te winnen, maar het KAN. Niet alleen, maar wel als we het met z’n allen SAMEN doen. Daar wordt je blij van.

We hebben drie keuzes: run, fight or freeze. Mensen die niet willen of kunnen vechten lopen ervoor weg, willen het liever niet weten dat het nu serieus tijd wordt om onze levensstijl te veranderen. De meeste mensen bevriezen, weten het wel maar doen niets. Maar daar wordt je niet blij van.

De inspirerende lezing van activiste Conny Bergé ging over de Sustainable Development Goals, oftewel Duurzame Ontwikkelingsdoelen, aangenomen door de VN lidstaten. Op Internet worden  praktische handleidingen gegeven, maar weinig gemeentes zijn hiervan op de hoogte. Er zijn flyers ontwikkeld, maar er wordt geen geld uitgegeven om ze te verspreiden. Met het huidige politieke beleid komen we er niet. Het is aan de burgers om bestuursleden wakker te schudden. Het gaat niet alleen meer om de toekomst van onze kinderen, wij gaan het zelf ook voelen. www.sustainabledevelopment.un.org

Paul Hendriksen gaf een toelichting over de organisatie Earth Charter, eveneens een wereldwijde beweging die initiatieven omarmt, die bezig zijn met een betere wereld en samenleving. Al deze grote organisaties zetten zich, net als de Transition Towns beweging, in voor hetzelfde doel. Er komt langzaam een beweging op gang, dat is iets om blij van te worden. www.earthcharter.org

Na de lunch waren er rondleidingen. De Aardehuizen, waarvan het merendeel op basis van stro en leem zijn gebouwd en andere met autobanden. Een fijne sfeer en gastvrije mensen die erg tevreden waren over hun manier van wonen. Meer hierover is te lezen op www.aardehuis.nl.
Een andere samenwerking die bij Olst-in-transitie tot stand is gekomen is “Goede Buren”. Een winkelpand waarin verschillende initiatieven onderdak hebben, zoals kringloop, repair café en een buurmarkt waarin plaatselijke particulieren eigen producten verkopen. www.goede-buren.nl

 

 

Wanneer voel jij je gezien?

 transitiontownvollenhove 9 november 2018Geen categorie

Dag van de Dialoog Steenwijk op 8 november 2018

Een creatieve samenvatting van deze bijeenkomst

Op 9 verschillende locaties in Steenwijk waren groepen mensen bijeengekomen  om een dialoog aan te gaan over het onderwerp Elkaar Zien. In totaal ruim 90 mensen deden mee aan deze dag, uit verschillende culturen en plaatsen binnen de gemeente Steenwijkerland. Na afloop mocht iedereen op een creatieve manier uiting geven aan de gesprekken die hadden plaatsgevonden.

Tijdens een gezellige en smakelijke soep maaltijd, kwamen gesprekken op gang. Wanneer voelt iemand zich gezien, of misschien alleen bekeken en niet gehoord? Zorg je er zelf genoeg voor dat je gezien wordt? Of ben je pas gekend als je gezien en gehoord wordt? Verrassend waren de interacties tussen jongeren en ouderen, als je op de social media veel bekeken en geliked wordt, wordt je dan ook wel echt gezien? Gezien worden geeft ook een andere kijk op jezelf. Een ander kan je een spiegel voorhouden. Iemand zei “een blinde heeft me leren zien”, een ander:  “ik voel me gezien als ik van iemand een glimlach terug krijg”. Zo ervaart ieder dit op een eigen manier.

Kijken is wat anders dan zien en bekeken worden is niet hetzelfde als gekend of gehoord worden. Een mooi onderwerp waar je urenlang over in dialoog kunt gaan.

Als Stichting Transition Town Vollenhove staan wij achter het doel van deze avonden en zijn we graag van de partij. Namelijk dat deze ontmoetingen leiden tot nieuwe energie en ideeën: wat kunnen we doen om onze samenleving iets beter te maken? www.dagvandedialoogsteenwijkerland.nl

 

 

Heerlijk genieten…

 transitiontownvollenhove 17 september 2018Geen categorie

Samen bereiden, samen genieten

Alle ingrediënten waren vrijdag aanwezig, de mensen en de weergoden deden de rest. Heerlijk in de buitenlucht genieten en samen verse groenten en kruiden uit de tuin plukken.

Het team van Stichting Transition Town Vollenhove wil hiermee mensen laten beleven en proeven wat de Permacultuur Tuin te bieden heeft.  Zelfs in het najaar is er nog volop te oogsten. Soms is het even zoeken, want het zijn geen standaard rijtjes. Door deze andere, meer permanente manier van moestuinieren ontstaat er veel diversiteit. Dit komt de aarde ten goede, want sommige planten voeden of versterken elkaar. Datzelfde geldt ook voor de groep die in de tuin werkt. Door de diversiteit aan kennis en kwaliteiten leert men van elkaar.

 

 

Dank aan…

 transitiontownvollenhove 24 juni 2018Geen categorie

Samen vieren van de zonnewende 21 juni 2018

Eigenlijk was het de bedoeling om de zonnewende op de Permacultuur Tuin te vieren. Met dank aan alles wat groeit en bloeit op de tuin, hoe we er met elkaar van genieten, een gevoel van saamhorigheid en gedeelde verantwoordelijkheid. Want ook dat is permacultuur, de weelde samen delen.
Vanwege de harde wind zijn we uitgeweken naar een alternatieve locatie, maar ook daar was het puur genieten. Samen met mensen die betrokken zijn bij de tuin en hun bijdrage hebben geleverd aan het resultaat dat er nu staat. Dank aan de natuur en dank aan ons zelf.

 

 

Vuur en Soep met G1000 Werkplaats Bewustwording

 transitiontownvollenhove 18 juni 2018Geen categorie

De Permacultuur Tuin in Vollenhove was voor de mensen die vanaf november 2017 hebben gewerkt aan de werkplaats Bewustwording een mooie locatie om het project af te ronden. Althans in de voorbereidende fase. De organisatie G1000 heeft dit traject in gang gezet om burgers meer inspraak te geven hoe Steenwijkerland Energieneutraal kan worden. Daaruit zijn verschillende werkplaatsen ontstaan die aan diverse onderwerpen hebben gewerkt. Het is nu aan de Gemeente Steenwijkerland om gehoor te geven aan de ingediende voorstellen en o.a. bewustwording meer aandacht te geven.

Robbert Vlagsma en Marja Geerdink hebben op 6 juni tijdens de Politieke Markt in het Gemeentehuis het voorstel nog eens goed onder de aandacht gebracht en de noodzaak ervan duidelijk gemaakt. Zonder bewustwording zal namelijk geen van de andere voorstellen die zijn ingediend om Steenwijkerland Energieneutraal te maken, echt voeten in de aarde krijgen.

De verbinding met Stichting Transition Town Vollenhove is gauw gelegd voor de insiders. Sinds juni 2013 is hier een groep burgers een initiatief begonnen om een meer bewuste leefwijze te stimuleren. Door op markten te staan, open avonden te geven over allerlei actuele onderwerpen en workshops te geven. Maar ook door mensen te laten zien en proeven wat het verschil is tussen groente uit een potje of vers van het land. Met de Permacultuur Tuin wil men inspireren en stimuleren zodat meer mensen zelf groenten gaan verbouwen en kennis laten maken met de geneeskrachtige werking van wilde kruiden en de zogeheten vergeten groenten.

Voor de mensen van de G1000 Werkplaats Bewustwording paste het heel goed bij het hele proces. Het eten uit de natuur tijdens de door Transition Town georganiseerde Vuur en Soep was voor alle leden boven alle verwachting. Het was een aangename verrassing om te ontdekken dat je soep kunt maken van brandnetel, Oost-Indische kers, zevenblad, paardenbloemblad en Nieuw-Zeelandse spinazie. En dat allemaal uit eigen tuin. Ook de pesto die gemaakt was van zevenblad viel erg in de smaak.

Zelfs de jeugd heeft zich prima vermaakt.

 

Meer weten over de Permacultuur Tuin?
mail info@transitiontownvollenhove.nl
www.transitiontownvollenhove.nl

Meer weten over de G1000 Steenwijkerland?

 

 

Leerzaam bezoek door groep 2 van de Sint Martinusschool

 transitiontownvollenhove 18 april 2018Geen categorie

De kinderen uit groep 2 van de Sint Martinusschool in Vollenhove brachten afgelopen maandag een bezoek aan de Permacultuur Tuin in Vollenhove. Er was een korte rondleiding op de tuin en wat uitleg over de warme kas en de koude grond bakken. Gezellig en leerzaam, met respect voor de natuur. Juf Gerda had zaadjes meegebracht van worteltjes en bietjes, die mochten de kinderen zelf zaaien nadat ze eerst grond in de bakjes hadden gedaan. Met veel aandacht en zichtbaar plezier. Op school gaan de kinderen dit proces verder volgen. In de mei vakantie zal het team van Transition Town Vollenhove tijdelijk de zorg van de plantjes op zich nemen. Ouders die dan niet weg gaan met vakantie, kunnen samen met de kinderen een bezoekje brengen aan de tuin om te zien hoe het met de plantjes gaat.

Kleuterklas Sint Martinusschool brengt samen met Juf Gerda een bezoek aan de Permacultuur Tuin Vollenhove

Duurzaam omdat het principe van permacultuur tuinieren gebaseerd is op het voeden van de aarde zodat deze niet uitgeput raakt. Zo kunnen ook de volgende generaties nog in hun behoeften voorzien. Dit voeden van de aarde wordt gedaan door de bodem steeds opnieuw te bedekken en niet in de grond te gaan spitten. Er wordt gebruik gemaakt van zaden van eigen tuin of andere biologische zaden, er wordt niet gespoten en alleen op de paden mag worden gelopen. Het verschil tussen een permacultuur tuin en een gewone moestuin is dat er rekening wordt gehouden met de diversiteit van planten. Geen lange rijen van eenzelfde soort groenten zoals bij monocultuur, maar van alles door elkaar. Planten bij elkaar zetten die elkaar versterken. Niet alle planten zijn bedoeld om te eten, sommige planten zijn ervoor om de bodem te verrijken. Andere planten dienen er weer voor om schaduw of bescherming te bieden. Zo ontstaat er een permanente cultuur die op de lange duur zichzelf in stand moet houden.

Het was een geslaagde eerste kennismakingsdag, waarbij het vooral om de beleving voor de kinderen ging.

Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan deze tuin, graag op afspraak. We horen het graag!

 

 

Vooral lekker!

 transitiontownvollenhove 16 maart 2018Geen categorie

Yoga in de keuken – een nieuwe kijk op voeding

Het thema van onze Open Avond op 15 maart j.l was: Yoga in de Keuken. Het was een verfrissende en waardevolle combinatie van de theorie over de chakra’s en heerlijke gerechten. Een hele andere maar vooral bewuste manier hoe met voeding om te gaan. Niet alleen door te kijken wat er aan koolhydraten in voeding zit. De aanvulling zit ‘m in het voelen wat het met je doet, waar je aandacht naar toe gaat, waar je energie behoefte ligt. Dat is voor iedereen verschillend.

Caroline Huisman heeft ons ideeën aangedragen om vanuit je zelf-zijn en je gemoedstoestand een manier te vinden die bij ieder mens persoonlijk het beste past. Door een combinatie van recepten met ons te delen die daar op aansluiten en haar zelfgemaakte gerechten te laten proeven.

Aan de hand van de zeven chakra’s (energiebundels) kunnen we onze eigen keuzes maken.

Wie geïnteresseerd is, kan de recepten van deze 7 heerlijke gerechten, waarop Caroline ons trakteerde, hier downloaden!

 

 

Wat schuilt er achter ons stukje vlees?

 transitiontownvollenhove 20 februari 2018Geen categorie

Blog over Open Avond 15 februari 2018 Film Food, inc.

“Food, Inc. Grijpt rechtstreeks naar de keel, draait de maag binnenste buiten en schreeuwt om een voedselrevolutie” – Indymedia

Dit citaat dat op de cover van de DVD staat, geeft de emotionele impact aan als je de film heb gezien. Toch hebben we besloten om de film wel te laten zien, om mensen wakker te maken. Na te gaan denken wat er achter dat stukje vlees op ons bord schuilt. Want we willen toch ook graag weten dat een worteltje in de grond groeit en niet aan een boom? Maar voor vlees producten hebben we daar toch een iets andere gedachte over. We weten dat het van een koe of varken komt, dat vinden we blijkbaar genoeg. Daar hebben we nog een geromantiseerd beeld over: gezellig koetje in de wei.

Tja, zo zou het eigenlijk wel moeten zijn. Maar de waarheid is anders. Deze documentaire laat het ware gezicht zien van de voedselindustrie, over wat we eten en hoe dit wordt geproduceerd. Wat de gevolgen zijn voor onze gezondheid en hoe de wereldwijde voedselindustrie zich ontwikkelt.

In de pauze en na afloop konden we met elkaar praten over de toch wel schokkende beelden. Er blijft bij sommige mensen een onbehaaglijk gevoel hangen, “maar wat kan IK nu doen?”. Allereerst is het al een grote stap om de waarheid onder ogen te durven zien. De film geeft geen oordeel, maar laat zien wat de consequenties zijn van ons eetgedrag. Zolang wij nog steeds dat goedkope lapje vlees in de supermarkt blijven kopen, zal de producent blijven leveren en zal hij om de prijs te drukken de boeren blijven afpersen. De film laat zien dat de grootste producenten totaal geen interesse hebben in de gezondheid van mensen, het enige dat telt is het geld.

Niemand zegt dat het gemakkelijk is om dit systeem te doorbreken, voor veel mensen met een kleine beurs is het een zware opgave. Het vraagt veel tijd en inzet om erachter te komen wat gezonde alternatieven zijn. Maar uiteindelijk is het de moeite waard en zal de voedselindustrie het gedrag van mensen volgen. Dus elke keer dat we naar de supermarkt gaan, brengen we onze stem uit over wat we willen eten. Het mooie is dat die beweging al gaande is, steeds meer mensen worden zich er van bewust dat we gewoon recht hebben op gezond voedsel en eerlijke informatie over waar het vandaan komt.

Er zijn veel organisaties die zich inzetten om mensen van informatie te voorzien en die zich daadkrachtig inzetten. Een paar voorbeelden zijn www.milieudefensie.nl , www.vegetaries.nl , www.varkensinnood.nl .

Maar misschien weten je buren of collega’s ook al wel meer dan je denkt.
Samen delen maakt samen sterk.

 

 

De middelen volgen de plannen!

 transitiontownvollenhove 9 december 2017Geen categorie

Burgertop G1000 Steenwijkerland

Vervolgbijeenkomst 7 december 2017
Locatie: Streekcentrum De Wielewaal in Scheerwolde

Tineke en Marja waren van de partij als ‘ambassadeurs’ van Stichting Transition Town Vollenhove. Deze benaming kwam in de loop van de avond naar voren en ik vond ‘m wel bij ons passen.
Na de eerste bijeenkomst van 18 november, waar ongeveer 270 mensen naar toe zijn gekomen, waren er deze keer ongeveer 80 mensen.

We kregen een korte briefing van het Burgerforum met de stappen waaruit de G1000 bestaat:

 • Burgertop: in een dialoog van een dag met vertegenwoordigers van de hele gemeenschap worden voorstellen uitgewerkt.
 • Burgerforum: in de 4 maanden na de Burgertop worden de ideeën van de top in werkplaatsen (werkgroepen) uitgewerkt tot concrete voorstellen en besproken met experts van de gemeenschap.
 • Burgerraad: in een afsluitende bijeenkomst worden de voorstellen publiek gepresenteerd en besproken. Vervolgens neemt de Burgerraad een besluit of het voorstel wordt aangenomen.
 • Burgerbesluit: het besluit van de Burgerraad wordt aangeboden aan de Burgemeester om uit te voeren.

De presentaties van de vorige bijeenkomst blijven op de website www.G1000Steenwijkerland.nl staan en dienen als inspiratie voor het uitwerken van de clusters die nu zijn gevormd aan de hand van kernwoorden die de vorige keer zijn genoemd. Zo zijn er 9 clusters gevormd, die als werkplaats (dit is een werkgroep) verder gaan om een concreet idee uit te weken en dit te presenteren voor de Burgerraad.

In zo’n voorstel moet duidelijk worden aangegeven:

 • Aard van het voorstel
 • Waarom het noodzakelijk is
 • Wat het voorstel op gaat leveren voor Steenwijkerland
 • Wat het gaat kosten
 • Wat het voorstel verder nog voor consequenties heeft
 • Hoe dit gefinancierd zou kunnen worden
 • Wat het draagvlak is voor dit voorstel

Daarnaast is het aan de werkplaatsen om te besluiten of zij zelf al onderdelen van hun voorstel in uitvoering nemen. Zolang de voorstellen niet strijdig zijn met de regels, kunnen zij ook zelf op elk moment dat zij dit willen aan de slag gaan.

De werkplaatsen die zijn gevormd zijn:

 • Bewustwording
 • Besparing
 • Beleid
 • Voeding
 • Mobiliteit
 • Nieuwe energie
 • Dicht bij huis (woning)
 • Informatie voorziening
 • Coöperatie (samenwerking)

Het lag natuurlijk voor de hand bij welke werkplaats wij ons hebben aangesloten, alhoewel de werkplaats ‘Voeding’ ook aantrok en zeker een duidelijke overlapping had met onze keuze voor ‘Bewustwording’.

We gingen deze avond in werkplaatsgroepen bij elkaar zitten. Wat een geweldige energie als je met gemotiveerde mensen samen komt die daadwerkelijk iets willen opzetten. De eerste kennismaking en persoonlijke gegevens zijn uitgewisseld en er zijn stappen gezet voor de volgende samenkomst als werkplaatsgroep.

Wie specifieke vragen heeft over het inhoudelijke van onze werkplaats, kan per mail contact opnemen. Ik kan nu alleen zeggen dat wij ons als Stichting Transition Town Vollenhove weer goed hebben neergezet en ja, ik voel me ambassadeur. Dit soort bijeenkomsten zijn behalve voor het uitdragen van ons gedachtegoed ook geweldig om te netwerken. Het geeft het gevoel dat we steeds meer serieus worden genomen en dat de ideeën waar wij als burgerinitiatief al ruim 4,5 jaar mee bezig zijn, nu ook door de gemeente worden ondersteund en gewaardeerd.

Wim Brus was als wethouder aanwezig. Dat hij aan iedereen vertelde hoe goed wij bezig waren, gaf ons natuurlijk een super goed gevoel. De vraag was of er voor onze goede ideeën ook geld was.
Daarop was het antwoord:

“De middelen volgen de plannen!”

Dat vond ik mooi gezegd. Dus als het plan goed is, volgen de financiële middelen.