Het Lokaal: de nieuwe invulling aan De Voorpoort Vollenhove

 transitiontownvollenhove 16 december 2014Geen categorie

Een initiatief van Transition Town Vollenhove

De eerste verdieping van De Voorpoort krijgt een nieuwe invulling en gaat bemand worden door een groep enthousiaste inwoners van Vollenhove, die anderhalf jaar geleden een burgerinitiatief zijn begonnen onder de naam Transition Town Vollenhove.

Waar sta je als burger tegenover al die grote organisaties die steeds meer macht uitoefenen en manipuleren met als enige doel om meer geld te verdienen. Met het grote-geld-graai-werk en de weg-werp-industrie, de misplaatste gedachte dat onze fossiele brandstoffen onuitputtelijk zijn. Het wordt in Den Haag geregeld en wij hebben het maar te slikken. De enige manier om hier verandering in aan te brengen is bij jezelf te beginnen. Dat is waarom dit initiatief tot stand is gekomen, om hier op een positieve manier mee om te gaan.

Inmiddels is de initiatiefgroep uitgebreid en sluiten zich steeds meer mensen aan. Er zijn een aantal werkgroepen tot stand gekomen, zoals een Moestuingroep, Natuureducatie voor Kinderen, Non Food producten zoals zelf shampoo, schoonmaakmiddelen of tandpasta maken. Er is een groep die biologische vruchten en groenten plukt, waarna ze verwerkt worden tot jams, siropen, sappen, etc. Verder zijn er mensen die zich bezighouden met biologische soep maken of bananenbrood bakken.

Maar er zijn nog meer initiatieven die in voorbereidende fase zijn, zo is het de bedoeling dat er een repair café komt en een energiegroep met technisch onderlegde mensen.

Van augustus tot mei wordt er telkens op de derde donderdagavond van de maand een Open Avond georganiseerd. Niet meer in De Schuurbeek, zoals tot nu toe het geval was, maar in Het Lokaal. Het zal steeds gaan over een actueel thema met als doel mensen bewuster te laten worden. Dit kan variëren van lezingen en filmavonden tot workshops of kruidenwandelingen. Al naar gelang er behoefte naar is. Elk persoonlijk initiatief, mits dit aansluit bij het gedachtegoed, wordt omarmd.

Transition Town Vollenhove zoekt mensen die een deel van hun vrije tijd aan Het Lokaal of één van de werkgroepen wil besteden. Mensen uit Vollenhove of omgeving, die behoefte hebben aan deze persoonlijke groei in bewustwording, maar tevens het gevoel willen hebben een bijdrage te kunnen leveren aan het grotere geheel. Door samen de schouders er onder te zetten en ieder op eigen wijze laten investeren in een duurzaam project.

Toch is het voor veel mensen nog niet duidelijk wat een transition town, of ook wel transitie stad genoemd, inhoudt. Transitie betekent : verandering. Bewuster leven, de lokale veerkracht sterker maken. Minder afhankelijk worden van grote organisaties. Op kleine schaal zorgen dat we steviger op onze eigen benen staan. Voor de naam van het pand is gekozen voor “Het Lokaal”, omdat het een locatie zal worden die het lokale systeem sterker wil maken, veerkrachtiger.

De keuze voor het Engelse “Transition Town” heeft te maken met het feit dat er onder deze naam heel veel informatie is te vinden. Een groot netwerk waar we lokaal ook door versterkt worden. Het idee komt uit Engeland, waar al bewezen is dat het werkt. In Nederland zijn er inmiddels al bijna 200 initiatieven, wijken of dorpen die van dit netwerk gebruik maken en kennis met elkaar delen. Er zijn ook een aantal films gemaakt onder deze naam, waarin mensen laten zien hoe ze in hun eigen omgeving al veel hebben bereikt.

Transition Towns zijn onafhankelijk, het is beweging met als enige doel om mensen bewuster te maken van hun manier van leven. Dit kan door mensen met elkaar in contact te brengen, kennis en ervaring die er op lokaal gebied beschikbaar is te gebruiken. Wat je eet, drinkt en hoe je omgaat met het milieu, energiezuiniger probeert te leven. Respect toont voor de natuur en je medemens.

Na een maand van hard werken is het uiteindelijk gelukt om ‘Het Lokaal’, de ruimte op de eerste verdieping van De Voorpoort in het hart van Vollenhove, zover voor elkaar te krijgen dat het toegankelijk is voor het publiek. De eigengemaakte producten kunnen worden gekocht en tevens het exclusieve Bunzlau servies en hand-gebreide wollen vesten van de winkel Het Voorpand, die onlangs een nieuw pand hebben betrokken naast de Coop.

Tijdens de goed bezochte openingsavond op donderdag 15 januari 2015 is het al gezegd: “We zijn nog niet klaar, maar we zijn er wel klaar voor”.

Klaar om mensen te ontvangen en kennis te laten maken met het project Transition Town Vollenhove. Op het pand de Voorpoort staat geschreven “Beleef het in de Voorpoort”, dit sluit prima aan bij ‘Het Lokaal’. De beste manier om erachter te komen wat er zoal gedaan wordt, is om daar een kopje koffie te gaan drinken, aan de grote leestafel een krantje lezen en rond te kijken. Er is veel informatie te vinden over natuurlijke producten zoals baking soda en keltisch zout. Geen alledaagse producten die in de reguliere supermarkt te krijgen zijn, maar die wel bijzondere gezonde eigenschappen hebben en veelzijdig toepasbaar zijn.

Het Lokaal nodigt uit om mensen met elkaar in contact te brengen, een verbinding te vinden in gezamenlijke interesses en kwaliteiten, die met elkaar gedeeld kunnen worden. Maar ook om samen te werken aan nieuwe projecten, die zullen ontstaan vanuit de eigen behoeften van de lokale bevolking. Het initiatief team van Transition Town zal daarin slechts een aansturende functie hebben. De (veer)kracht van de projecten zit hem in de eigen inbreng en persoonlijke motivatie. “Kom vertellen wat je graag wilt en we gaan er samen aan werken!”.

Het wereldwijde gedachtegoed van de Transition Towns is gebaseerd op het feit dat mensen vinden dat het tijd is voor verandering. Hoe je mensen met diverse kwaliteiten kunt verbinden die daardoor samen sterker worden. Meer zelfstandig functioneren op lokaal niveau, minder afhankelijk worden van landelijke voorzieningen en fossiele energie. Dit is in veel andere kleinschalige en lokale initiatieven terug te vinden. Van energieprojecten tot Repair-cafés en van natuureducatie voor kinderen tot biologische moestuinen. Het team van Vollenhove kijkt daarbij ook zeker buiten de grenzen van het lokale gebeuren om te netwerken en kennis op te doen.

Wat de Transition Towns onderscheidt van andere initiatieven is dat er gebruik gemaakt kan worden van een internationaal netwerk. Op die manier kan er op wereldwijd niveau kennis worden gedeeld, wat dan op lokaal niveau weer kan worden toegepast.

Veel mensen vragen zich af : “hoe kun je dit financieel bolwerken”. Het antwoord is nog niet gegeven, het zal moeten blijken de komende tijd. Duidelijk is dat als je wilt oogsten, je eerst zult moeten zaaien. En met de opening van Het Lokaal en in het voorjaar de officiële opening van de Permacultuurtuin, zijn de eerste zaadjes gezaaid.

De medewerking van de plaatselijke ondernemers is hierbij zeker niet ondergeschikt. Het team bedankt o.a. Univé, Wetland Wonen, Fixet, Hubo, Verkoopplaats en Gedi Sport voor de positieve financiële ondersteuning. Door de overige particuliere donaties uit het eigen team en medewerking van Caroline Huisman, kon Het Lokaal worden gerealiseerd.

Het Lokaal zal door de week tijdens winkeltijden open zijn en bereikbaar via de hoofdingang van de modezaak Tutola. Aankomende vrijdag zal worden gestart met soep serveren van 17.00 tot 19.00 uur voor een zachte prijs. Inclusief stokbrood en een eigengemaakte salade. Opgave vooraf is wel noodzakelijk, uiterlijk donderdag via het gmail-adres, of persoonlijk melden in Het Lokaal.

De derde donderdagavond van de maand is, net als het afgelopen jaar het geval was in “De Schuurbeeck”, de vaste dag voor een Open Avond, telkens een ander thema. In de etalage naast de hoofdingang zal meer informatie worden gegeven.

Transition Town Vollenhove zoekt nog een aantal mensen die bereid zijn om de zaterdagen samen in te vullen en Het Lokaal te bezetten. Ook voor de Permacultuur tuin achter de Vlasschuur zijn extra handen van harte welkom.