Werelds Koken verbindt culturen

Samen Indiase curry’s eten

Ankur uit India en Sjoerd uit Vollenhove bereidden vorige week een typisch Indiase maaltijd voor veertig gasten in Het Lokaal aan de Bisschopsstraat. Genietend van drie verschillende curry’s kwamen aan tafel de gesprekken los over Indiase en Nederlandse eetgewoonten.

Dat was precies wat de organisatie van deze activiteit, Transition Town Vollenhove, wilde bereiken met deze eerste avond ‘Werelds Koken’. ‘Het is eten zoals ik thuis in India eet’, vertelt Ankur. ‘Daar waren de mensen nieuwsgierig naar. Het is ook leuk om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen.’

Ankur is student aan de TU in Delft. Voor zijn stage bij de stichting Duits-Nederlandse Windtunnel, op het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Marknesse, woont hij tijdelijk bij Ilja Oosterhof. Tijdens de jaarlijkse straatbarbecue kwamen Ankur en buurtbewoner Sjoerd met elkaar in gesprek over curry’s. ‘Mijn hobby is koken’, vertelt Sjoerd. ‘Toen Ilja ons hoorde praten, kwam zij op het idee ons te vragen om samen te koken voor een avond in Het Lokaal. Het idee voor Werelds Koken was geboren.’

Drie dagen waren de koks bezig met de voorbereidingen van de vis-, eier-, en kipcurry’s. ‘Boodschappen doen, de kip 24 uur van te voren in de marinade leggen van yoghurt en vrijdag de bereiding van de curry’s, de rijst, salade en raita, een yoghurtsausje om de smaak van de misschien pittige curry’s wat te dempen’, vertelt Ankur.

Rond vijf uur komen vrijdagavond de eerste gasten binnen. Een gemêleerd publiek, van alle leeftijden. ‘Mijn leidinggevende van het NLR is er ook met zijn gezin’, glimlacht Ankur.

Aan tafel is er alle lof voor de kookkunsten van de hobbykoks. ‘Heerlijk’, zegt een mevrouw uit Sint Jansklooster. ‘Het valt mee hoor, hoe pittig de curry’s zijn.’ Ze bezoekt vaker activiteiten van Transition Town Vollenhove, zo vertelt ze. ‘Ik loop hier ook geregeld even binnen overdag, voor een kop koffie en een praatje.’

Dat is ook wat Transition Town wil zijn: een ontmoetingsplek voor mensen, in een maatschappij die steeds meer individualiseert. ‘Je leert mensen kennen waar je anders, als je ze tegenkomt in de supermarkt, geen contact mee hebt’, zegt Ton. ‘Transition Town is nog niet zo bekend in Vollenhove, maar een activiteit zoals samen eten is laagdrempelig. Het verbindt mensen, dat blijkt vanavond wel.’ De reacties van de mensen waren allemaal positief.

Plannen voor nieuwe avonden Werelds Koken heeft de organisatie genoeg. ‘Daarvoor benaderen we mensen die al bij onze activiteiten zijn betrokken, zoals een Surinaamse mevrouw die we willen vragen om Roti te koken’, zegt Titia Boomer ‘Zelf heb ik bijvoorbeeld een Indonesische achtergrond, ik wil graag een keer een Indonesische rijsttafel maken. Maar ook zouden we graag een keer Turks of Marokkaans willen koken. Door het ‘wereldse koken’ leer je elkaar en elkaars cultuur kennen. Voor mij is er niks leukers dan dit soort dingen te doen.’

Met dank aan Annemarie Rops