DE BRANDNETEL

Dé vitaminebom in het voorjaar!

 

Brandnetels, iedereen kent ze en weet ze te vinden maar wist je dat ze ook supergezond en lekker zijn?
Ze geven je echt een boost in het voorjaar en dat is niet zo gek als je weet welke voedingsstoffen er allemaal in de brandnetel zitten: 

Zeer eiwitrijk (eiwitgehalte verse brandnetel is 8%)

Vitamine C         4 x de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH)

Pro-Vit. A            6 x ADH

Vitamine E          1,5 x ADH

Vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B9, K

Calcium

IJzer

Koper

Zwavel

Zink

Mangaan

Nikkel

Selenium

Borium

Silicium

 

Op onze tuin hebben we een flinke brandnetelbos waar we de jonge blaadjes kunnen plukken en verwerken tot heerlijke gerechten.
Onze favoriet is wel de brandnetelsoep.
Je kunt de blaadjes natuurlijk ook verwerken door een stamppot of er pesto van maken.
Ook een brandnetel thee is lekker, vers of gedroogd.

Als je brandnetels gaat plukken doe dat dan op een droge dag en pluk niet vlak bij de weg, zo’n 50 meter verder.
Draag handschoenen of pak de stengel vlak onder de blaadjes voorzichtig vast en pluk met een opwaartse beweging dan prikt het niet.
Verzamel de brandnetelblaadje in een mand, in een zak worden ze klef en gaan ze kapot.
Pluk alleen de bovenste 6 blaadjes. 

Thuis spoel je de blaadjes in een vergiet even af met kokend water, dan prikken ze niet meer.
Was ze in koud water.

 Recept brandnetelsoep

(4 personen)
400 gram jonge brandnetelblaadjes (topjes)
2 aardappels in stukjes gesneden
1 ui in stukjes gesneden
1 knoflookteentje geperst
3 eetlepels olijfolie
1 liter groentebouillon
1 dl. room
Peper en zout

 

Hak de gewassen brandnetelblaadjes fijn
Knoflook en ui aanfruiten in de soeppan.
Brandnetel, aardappel en bouillon erbij.
Koken tot de aardappel gaar is.
Pureren met de staafmixer.
Op smaak brengen met de room, peper en zout.

 Je kunt de soep ook wecken maar dan voeg je geen room toe.

 

Eet smakelijk!