Soorten badkamer spiegels

Badkamerspiegel

Als je op zoek bent naar manieren om je badkamer te verbeteren, is het plaatsen van een spiegel een eenvoudige maar effectieve manier om het uiterlijk en de functionaliteit van de ruimte te verbeteren. Badkamerspiegels zijn er in verschillende stijlen, maten en vormen en kunnen een grote impact hebben op de uitstraling van je badkamer. In deze uitgebreide gids bespreken we alles wat je moet weten over badkamer spiegels.

Soorten badkamer spiegels

Er zijn verschillende soorten badkamer spiegels, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten badkamer spiegels.

 1. Wandspiegels

Een wandspiegel is een van de meest voorkomende soorten badkamer spiegels en wordt vaak gebruikt als centraal element in de badkamer. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden opgehangen. Wandspiegels kunnen ook worden uitgerust met verlichting voor extra functionaliteit.

 1. Inbouwspiegels

Inbouwspiegels zijn spiegels die in de muur zijn ingebouwd en een strakke en naadloze uitstraling hebben. Ze worden vaak gebruikt in moderne badkamers en kunnen worden gecombineerd met opbergkasten voor extra opbergruimte.

 1. Make-up spiegels

Make-up spiegels zijn kleinere spiegels die vaak worden gebruikt voor het aanbrengen van make-up. Ze zijn meestal voorzien van vergroting, waardoor je jezelf van dichtbij kunt bekijken en eventuele oneffenheden kunt aanpakken.

 1. Staande spiegels

Staande spiegels zijn vrijstaande spiegels die kunnen worden verplaatst en op verschillende plaatsen in de badkamer kunnen worden geplaatst. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en kunnen een aanvulling vormen op de andere elementen in de badkamer.

 1. Spiegelkasten

Spiegelkasten zijn spiegels met opbergkasten erachter. Ze bieden extra opbergruimte voor toiletartikelen en kunnen een handige oplossing zijn voor badkamers met beperkte opbergruimte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en kunnen naadloos worden geïntegreerd in de rest van de badkamerinrichting.

Hoe kies je de juiste badkamer spiegel?

Bij het kiezen van de juiste badkamer spiegel zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Hieronder vind je enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken.

 1. Grootte

De grootte van de spiegel is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Als je de spiegel gebruikt om jezelf te bekijken, moet hij groot genoeg zijn om je volledig te kunnen zien. Aan de andere kant moet je er ook voor zorgen dat de spiegel niet te groot is, omdat dit de badkamer visueel kan overweldigen. Meet de ruimte waar je de spiegel wilt ophangen en kies een spiegel die past bij de grootte van de ruimte.

 1. Stijl

De stijl van de spiegel is ook belangrijk om rekening mee te houden. Kies een spiegel die past bij de rest van de badkamerinrichting en de algehele stijl van je huis. Als je een modern interieur hebt, kies dan voor een strakke, minimalistische spiegel. Voor een traditioneler interieur kun je kiezen voor een spiegel met een klassieke lijst.

 1. Verlichting

Verlichting is een belangrijk aspect van badkamer spiegels. Overweeg om een spiegel te kiezen die is uitgerust met verlichting om extra helderheid te bieden tijdens het aanbrengen van make-up of tijdens het scheren. Spiegels met ingebouwde verlichting zijn er in verschillende stijlen en kunnen de badkamerinrichting ook verbeteren.

 1. Vergroting

Als je een spiegel wilt gebruiken voor make-up of scheren, overweeg dan om een spiegel met vergroting te kiezen. Make-up spiegels hebben meestal een vergroting van 5x of 10x en zijn handig voor het aanbrengen van make-up met precisie. Scheerspiegels hebben meestal een vergroting van 3x en zijn handig voor het scheren van moeilijk bereikbare plekken.

 1. Budget

Tot slot is het belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het kiezen van een badkamer spiegel. Spiegels zijn er in verschillende prijsklassen, variërend van goedkope spiegels tot luxe opties. Kies een spiegel die past bij je budget en de behoeften van je badkamer.

Tips voor het ophangen van een badkamer spiegel

Als je eenmaal de juiste badkamer spiegel hebt gekozen, is het tijd om hem op te hangen. Hier zijn enkele tips om je te helpen de spiegel veilig en efficiënt op te hangen.

 1. Bepaal de positie

Bepaal eerst de positie van de spiegel. Meet de hoogte van de spiegel op de muur en markeer de positie met een potlood. Zorg ervoor dat de spiegel op een comfortabele hoogte hangt en dat de onderkant van de spiegel op ooghoogte is.

 1. Zoek de studs

Gebruik een stud finder om de studs in de muur te vinden. Spiegels zijn vaak zwaar en hebben een stevige ondersteuning nodig, dus het is belangrijk om de spiegel aan een stud te bevestigen.

 1. Boor gaten

Boor gaten in de muur op de gemarkeerde positie. Gebruik een boor die geschikt is voor de muur waarin je gaat boren, bijvoorbeeld een betonboor voor betonnen muren.

 1. Bevestig de beugels

Bevestig de beugels aan de muur met behulp van de schroeven en pluggen die bij de spiegel worden geleverd. Zorg ervoor dat de beugels stevig zijn bevestigd aan de muur en dat de schroeven goed zijn vastgedraaid.

 1. Hang de spiegel op

Hang de spiegel op aan de beugels en controleer of hij stevig op zijn plaats zit. Als je een zware spiegel hebt opgehangen, is het een goed idee om de bevestiging nogmaals te controleren voordat je hem gebruikt.

Onderhoud van een badkamer spiegel

Om je badkamer spiegel schoon en helder te houden, zijn er een paar eenvoudige onderhoudstips die je kunt volgen.

 1. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen

Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen of schuursponzen om je spiegel schoon te maken. Deze kunnen krassen op de spiegel veroorzaken en de reflecterende coating beschadigen.

 1. Gebruik een mild reinigingsmiddel

Gebruik in plaats daarvan een mild reinigingsmiddel zoals een glasreiniger of een mengsel van water en azijn om de spiegel schoon te maken. Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte doek en veeg voorzichtig over de spiegel.

 1. Reinig de spiegel regelmatig

Reinig de spiegel regelmatig om vlekken en vuil te voorkomen. Als je de spiegel schoonmaakt nadat je een douche of bad hebt genomen, kan de spiegel ook beslaan. Gebruik in dat geval een föhn om de spiegel te drogen voordat je hem schoonmaakt.

Soorten badkamer spiegels
Schuiven naar boven