Welke soorten ritsen worden vaak gebruikt?

Ritsen

Ritsen zijn een onmisbaar onderdeel van veel kledingstukken. Ze zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een mooie decoratieve toevoeging zijn. Er zijn veel verschillende soorten ritsen verkrijgbaar, elk met hun eigen specifieke toepassingen en eigenschappen. In dit artikel zal ik je alles vertellen over de meest gebruikte soorten ritsen.

Vaak gebruikte ritsen

  1. Een gewone rits is de meest voorkomende rits en wordt vaak gebruikt in broeken, rokken en jurken. Het is een relatief eenvoudige rits die gemakkelijk te plaatsen is. Deze rits bestaat uit twee rijen tanden die in elkaar klikken wanneer je de rits sluit.
  2. Een blinde rits is een rits die vrijwel onzichtbaar wordt weggewerkt in de naad. Deze rits wordt vooral gebruikt in rokken, jurken en broeken, omdat de rits niet zichtbaar mag zijn. Een blinde rits is relatief lastig om te plaatsen, maar met een beetje oefening is het goed te doen.
  3. Een verdekte rits is vergelijkbaar met een blinde rits, maar heeft een extra flapje stof dat over de rits heen valt. Hierdoor is de rits nog beter weggewerkt en ziet het kledingstuk er nog netter uit. Verdekte ritsen worden vooral gebruikt in jassen en broeken.
  4. Een deelbare rits bestaat uit twee losse ritsen die aan elkaar vastzitten. Deze rits wordt vaak gebruikt in jassen en vesten, omdat de rits in twee├źn gesplitst kan worden en het kledingstuk gemakkelijk aan en uit getrokken kan worden. Deelbare ritsen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes.
  5. Een tweewegrits is een rits die van beide kanten geopend kan worden. Deze rits wordt vaak gebruikt in jassen en slaapzakken, omdat het kledingstuk hierdoor gemakkelijk geopend kan worden aan de onder- of bovenkant.
  6. Een waterafstotende rits is een rits die waterafstotend is en daardoor geschikt is voor gebruik in regenkleding en andere waterdichte kledingstukken. Deze rits is voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat er geen water door de rits kan dringen.
  7. Een jeansrits is een stevige rits die vaak wordt gebruikt in jeans en andere stevige kledingstukken. Deze rits is extra sterk en kan goed tegen slijtage. Jeansritsen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren.
  8. Een nylon rits is een rits die gemaakt is van nylon. Deze rits is licht en flexibel en wordt vaak gebruikt in sportkleding en tassen. Nylon ritsen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes.
  9. Een metalen rits is een rits die gemaakt is van metalen tandjes en een metalen schuiver. Deze rits is stevig en duurzaam en wordt vaak gebruikt in stevige kledingstukken zoals leren jassen en spijkerbroeken. Metalen ritsen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren, en worden soms ook gebruikt als decoratief element op kledingstukken.

Er zijn twee soorten metalen ritsen: spiraalritsen en blokritsen. Een spiraalrits heeft metalen tandjes die in een spiraal zijn gewikkeld en wordt vooral gebruikt in lichte tot middelzware stoffen. Een blokrits heeft metalen tandjes die plat op de stof liggen en wordt vooral gebruikt in zware stoffen zoals leer.

Een nadeel van metalen ritsen is dat ze kunnen gaan roesten. Om dit te voorkomen, kun je de rits behandelen met een roestwerend middel voordat je hem in het kledingstuk naait. Daarnaast kunnen metalen ritsen soms wat stroef zijn bij het openen en sluiten. Dit kun je verhelpen door de rits in te smeren met wat kaarsvet of een speciaal smeermiddel voor ritsen.

In sommige gevallen kan een metalen rits niet geschikt zijn voor het kledingstuk dat je wilt maken. Bijvoorbeeld als je een zachte, soepele stof gebruikt, kan een metalen rits ervoor zorgen dat het kledingstuk niet mooi valt. In dat geval kun je beter kiezen voor een rits van een ander materiaal, zoals nylon of plastic.

Als je een metalen rits wilt plaatsen, kun je het beste eerst de rits op maat knippen en de uiteinden afwerken met een zigzagsteek of locksteek. Speld vervolgens de rits op de goede plek vast op de stof en naai hem vast met een naaimachine of naald en draad. Zorg ervoor dat de tandjes van de rits recht liggen en dat de steken dicht bij de tandjes zitten voor een mooi resultaat.

Kortom, een metalen rits is een stevige en duurzame rits die vooral geschikt is voor stevige kledingstukken zoals leren jassen en spijkerbroeken. Het plaatsen van een metalen rits kan soms wat uitdagend zijn, maar met de juiste instructies en wat oefening kun je dit zeker onder de knie krijgen.

Welke soorten ritsen worden vaak gebruikt?
Schuiven naar boven